QUÈ ÉS LA FÀSCIA?

És un teixit connectiu fibrós que permet que els músculs es moguin lliurement al costat d’altres estructures i redueix la fricció


ON ESTÀ?

És present en tot el cos. Es troba immediatament sota la pell, al voltant dels músculs, grups de músculs, ossos, nervis, vasos sanguinis, òrgans i cèl·lules. Envolta i penetra totes les estructures del cos que s’estenen del cap als peus.

La fàscia és virtualment inseparable de totes les estructures del cos i actua per a crear continuïtat i unió entre els teixits per a millorar la funció i el suport.

Encara que hi ha un acord generalitzat que hi ha diferents tipus de fàscies, no hi ha una enumeració única.

Així, és normal sentir que es parla de fascial superficial i fàscia profunda.

Les 4 claus sobre la fàscia:

· La fàscia és una xarxa de teixit connectiu en bandes que embolica totes les parts internes del cos des del cap als peus i ho fusiona tot.

· Permet que els músculs es moguin lliurement al costat d’altres estructures i redueix la fricció.

· Es pot trobar immediatament sota la pell, al voltant dels músculs, grups de músculs, ossos, nervis, vasos sanguinis, òrgans i cèl·lules.

· La fàscia està a tot arreu. Biològicament, és el que ens manté units


QUÈ ÉS LA FÀSCIA MUSCULAR

La fàscia muscular és la membrana que recobreix els teus músculs.

Per a entendre de manera gràfica, què és la fàscia muscular, ens sembla important recordar algunes dades importants sobre els teus músculs.

Encara que qualsevol persona veu als músculs com una unitat (el biceps, el cuadriceps, els abdominals, etc), cada múscul està compost per moltíssimes fibres musculars, les contraccions en forma de les quals conjunta generen els moviments.

Les fibres musculars són les cèl·lules que componen els músculs i tenen l’habilitat de contreure’s i relaxar-se en resposta als missatges del nostre sistema nerviós central.

Les fibres musculars de cadascun dels teus músculs no estan soltes pel teu cos, sinó que estan recobertes per fàscia muscular.

PER A QUÈ SERVEIX LA FÀSCIA MUSCULAR?

Ja t’expliquem de manera simple què és la fàscia, ara intentarem ajudar-te a entendre quina és la seva funció.
Tradicionalment, s’han assenyalat com a funcions principals de la fàscia muscular a les següents:

La fàscia sosté els músculs junts i els manté en el lloc correcte.
La fàscia separa els músculs perquè puguin treballar de manera independent l’u de l’altre.
La fàscia proporciona una superfície lubrificada perquè els músculs poden moure’s suaument un contra l’altre.
No obstant això, en els últims anys s’ha començat a avançar en altres funcions importants.

Així, la fàscia muscular podria contreure’s, sentir i afectar la forma en què et mous i respondre a l’estrès en forma inconscient.

A més, la fàscia també és una font potencial de dolor.

En un interessant Estudi es va investigar com el dolor lumbar que s’origina en la fàscia s’expressa de manera diferent al dolor que s’origina en els músculs i la pell.

En aquest estudi, els investigadors van injectar una bitlla de solució salina sota guia ecogràfica en la fàscia o els músculs subjacents, després de la injecció en la fàscia, els participants van descriure la injecció com a «tortuosa», «esgotadora» i «agonitzant». Per contra, la injecció en el múscul es va descriure com a «cremor», «entumiment» i «batec».

Per part seva, la rigidesa i l’engruiximent de la fàscia amb l’ús excessiu o alguna malaltia pot donar lloc a inflamació crònica del teixit i dolor continu.

EXEMPLE DE LESIONS DE LES FÀSCIES:

L’exemple més conegut d’això és la fasciïtis plantar.

COM CUIDAR LA TEVA FÀSCIA!

La inactivitat, les lesions, passar massa temps asseguts i altres mals hàbits, pot generar que existeixin adhesions entre les fàscies musculars.

Aquestes adhesions de la fàscia, pot evitar i/o dificultar que els músculs es moguin lliurement uns contra els altres.

Això pot conduir a una rigidesa o tensió que limita el rang de moviment dels teus músculs.


Estiraments i massatges!

La realització d’estiraments adequats, els massatges, i activitats com el ioga o pilates, pot contribuir a mantenir els teus músculs i la seva fàscia en bon estat de funcionament i evitar aquestes adhesions.

No obstant això, és important destacar que la fàscia no respon igual que els músculs a l’estirament tradicional, per la qual cosa es pot irritar quan s’estira massa.

Per això, és recomanable no abusar dels estiraments estàtics ni realitzar-los en forma molt profunda.

Els massatges amb corrons són la millor alternativa per als qui tenen problemes en les seves fàscies, per això, nostres PowerRolls i VibrationBall són el millor aliat per a la cura del teixit fascial.

Suggeriment de compra

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *