La tensió muscular és la rigidesa producte de la contractura prolongada d’un o diversos grups de musculatura. Principalment afecta a la mandíbula, el coll, les espatlles, les cames, la zona lumbar i el ventre, però pot veure’s afectada qualsevol múscul. A més, del dolor i la rigidesa (que pot ser general) altres símptomes inclouen: enrampades, cefalees, marejos, ansietat i espasmes.
Els músculs es tiben normalment davant situacions específiques on el cos es prepara per a generar una resposta davant un estímul i després es relaxen quan l’estímul hagi desaparegut. No obstant això, en alguns casos la musculatura queda amb una contractura i no pot relaxar-se ocasionant una major tensió muscular.
El tractament més usat per a les tensions són els massatges que ajuden a eliminar-la i alleugen l’estrès que sol ser la causa principal de la tensió muscular. També s’usa, especialment a l’inici de la contractura, antiinflamatoris i/o relaxants musculars per a eliminar els símptomes principals, és a dir el dolor i la rigidesa.
Causes de la tensió muscular:
Estrès i ansietat: les emocions i situacions negatives repercuteixen directament en la salut de les persones, sent una de les causes de malalties i malestars musculars. L’estrès és una reacció fisiològica generada pel cos humà davant un estímul no agradable amb el propòsit de fer-li front, quan és recurrent genera problemes com a tensió, hipertensió i broncodilatación. L’ansietat es caracteritza per sentiments d’inquietud, inseguretat, temor, preocupació i nervis excessius pot ser generalitzada o abans estímuls concrets.
Males postures: mantenir una bona postura és fonamental, pel fet que una incorrecta pot causar major tensió, dolor o deformitats tant en els ossos com en els músculs. Moviments bruscos o anòmals també poden causar tensió muscular.
Mala circulació sanguínia: quan l’oxigen i els nutrients vitals no arriben a tots els teixits, a causa d’una mala circulació sanguínia, de manera efectiva pot desencadenar en rigidesa i enrampades musculars.
Traumatismes i lesions com les fuetades cervicals o esquinços: els traumatismes i lesions poden causar tensió muscular fins i tot aquesta pot ser una seqüela d’aquests, per això és important la rehabilitació i treballar en l’enfortiment de l’àrea danyada.
Malaltia de Parkinson: aquest trastorn neurològic està associat amb la rigidesa dels músculs, així com per les dificultats per a caminar, tremolors i altres alteracions que dificulten la coordinació dels moviments.
Sobrecàrrega muscular: una execució incorrecta d’un moviment d’un exercici i les pràctiques excessives d’esports o rutines atlètiques són les causes de sobrecàrregues musculars que generen una tensió i contracció involuntària. És molt comú en esportistes i es produeix també per repeticions errònies d’un moviment que produeixen un major esforç en els músculs (per exemple, quan una persona no qualificada comença a entrenar pel seu compte o usar malament una màquina en el gimnàs).
Qui són més propensos a tenir tensió muscular?
Els esportistes, les persones sedentàries i treballadors sotmesos a molt d’estrès són els més propensos a tenir contractures i tensió muscular. Ocorre normalment en adults i és menys recurrent en nens.
La falta de son, sabates inapropiades (en córrer o usar talons), viure en climes humits i freds, mala alimentació, falta de vitamines (especialment potassi i magnesi), deshidratació també són factors que influeixen. A més, unes certes malalties articulars, neurològiques o sistèmiques també poden influir en les seves aparicions, però no solen ser la causa principal.
- Massatge descontracturante: com el seu nom l’indica és un massatge que busca eliminar les contractures musculars. Consisteix en moviments enèrgics i profunds aplicats en la zona del cos amb tensió muscular i s’usen tècniques de pressió, fricció, percussió, etc. Els seus efectes solen notar-se des de la primera teràpia: disminueix el dolor, relaxa, millora la mobilitat, entre altres.
- Massatge relaxant: és el segon tipus més usat per a alleujar les tensions musculars, igual que el massatge descontracturante el seu objectiu és eliminar les contractures afectades, però es caracteritza per moviments suaus i rítmics que proporcionen major relaxació. Són molt efectius per a disminuir l’estrès, fins i tot hi ha tècniques d’automassatges relaxants que poden fer-se tots els dies amb aquesta finalitat.
- Massatge circulatori: consisteix en l’aplicació de tècniques manuals per a mobilitzar i activar els líquids corporals, beneficiant la circulació sanguínia i limfàtica perquè millori la seva distribució de nutrients a tot l’organisme. Aquest massatge també afavoreix l’eliminació de substàncies tòxiques. A més, d’indicar-se per a trastorns circulatoris, retenció de líquids i edemes, a causa de les seves propietats s’usa per a eliminar contractures o tensions musculars, cefalees i tractar lesions musculars, esgotament i situacions d’estrès.
- Massatge esportiu: és un tractament especial per a evitar lesions en els atletes, així com garantir el seu rendiment. Pot usar-se abans de les competències, després d’elles o dels entreteniments perquè el pacient es recuperi i mantingui una correcta condició física.
Beneficis dels massatges:
- Alleugen les tensions musculars.
- Ajuden a prevenir lesions.
- Calma els dolors musculars.
- Estimula la producció de endorfinas.
- Millora la circulació.
- Disminueix l’ansietat.
- Brinda una gran relaxació.
- Té efectes sedants i serveix per a tractar l’insomni.
- Contribueix al restabliment de l’equilibri intern de l’organisme.
- Elimina l’estrès.
- Beneficia a la pell.
- Tenen pocs efectes negatius o contraindicacions.
En conclusió, els massatges tenen múltiples beneficis i per això poden usar-se com a tractament primari o en simultani a altres alternatives terapèutiques. No obstant això, és important recordar que el millor és buscar un professional per a evitar males pràctiques i poder gaudir de totes les seves propietats.